Радомир Чолаков: Борисов трябва да е министър-председател, а Пеевски – вицепремиер

Това са хората, които могат да взимат решения, категоричен бе председателят на Комисията по конституционни въпроси в НС

https://goreshto.net/novini/radomir-cholakov-borisov-tryabva-da-e-ministar-predsedatel-a-peevski-vicepremier-7/122934 Goreshto.net
Радомир Чолаков: Борисов трябва да е министър-председател, а Пеевски – вицепремиер

Това са хората, които могат да взимат решения, категоричен бе председателят на Комисията по конституционни въпроси в НС

Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете. От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения. Това заяви пред "Нова нюз" депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

 

Той обаче уточни, че разговори за нови министри не са водени, а и да има такива, те ще касаят състава на правителство след ротацията.

 

Според Чолаков рискът Народното събрание да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо.

 

"Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт", обясни Чолаков.

 

Председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси обаче е изненадан, че подписаните текстове по конституционната реформа не са били съгласувани с професионалните общности. "Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа смислен дебат и да постигнем оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години", заяви депутатът.

 

По думите му прокуратурата е преминала някои граници, заради което политическата система е поставена пред изкушението да обуздае държавното обвинение, но има риск да го направи до степен обезличаване или подчиняване. 

 

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

 

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, каза още той.

 

Депутатът смята, че е възможно да се приемат набързо измененията в конституцията, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да отидем на нови избори.

 

По негови думи няма да се запази възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.

 

Напълно възможно е да се изработи специален закон за назначение на регулаторните органи от Народното събрание, каза Чолаков.

Източник: dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.