Скандал! Колко пари е прибрал шефът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков от олигарха Ветко Арабаджиев?

Чиновникът оставил боса на “Захарен комбинат-Пловдив” да изпомпва вода от незаконни сондажи, твърдят от прокуратурата

https://goreshto.net/novini/skandal-kolko-pari-e-pribral-shefat-na-riosv-plovdiv-ivaylo-yotkov-ot-oligarha-vetko-arabadzhiev-5/127557 Goreshto.net
Скандал! Колко пари е прибрал шефът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков от олигарха Ветко Арабаджиев?

Чиновникът оставил боса на “Захарен комбинат-Пловдив” да изпомпва вода от незаконни сондажи, твърдят от прокуратурата

Истинският виновник Ветко Арабаджиев да точи цяла година вода без да плаща от незаконни сондажи на територията на притежавания от него Захарен комбинат, е настоящият шеф на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков. Това заявиха четирима независими един от друг източника под тепетата по повод разследване на медията ни, свързано с нерегламентиран добив на вода от промишлени консуматори на територията на обл. Пловдив.

 

По същата тънка лайсна са работили още над 9 крупни промишлени предприятия (чиито имена пазим в редакцията), а общата загуба за държавния бюджет надхвърля един милион лева, и то по най-груби изчисления.

 

Вдъхновител и главен изпълнител на схемата бил не кой да е, а вечният шеф на пловдивската екоинспекция Йотков, който в периода 2018-2020 г. за кратко беше назначен в Басейново дирекция преди за пореден път да оглави РИОСВ през 2021 г.

 

Припомняме, че през 2020 г. започна операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив. Акцията се провеждаше под ръководството на главния прокурор, в нея участваше и Антикорупционната комисия.

 

Тогава срещу бившата шефка Цветелина Кънева бе повдигнато обвинение за това, че през периода 17.12.2018 г. до 24.02.2020 г. в гр. Пловдив, като директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и в качеството й на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява със заплата постоянно ръководна работа и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество в юридическо лице в сферата на държавната власт, не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество и за възложената й работа и от това са последвали значителни щети на стопанството, представляващи неплатената цена на 205 171,2 куб. метра добита вода от водовземно съоръжение и 34 122 куб. метра отведени и пречистени води на обща стойност 46 735,76 лева – престъпление по чл. 219, ал. 1 вр. чл. 93, ал. 1, б. Б НК, заявиха от прокуратурата. 

Зад неразбираемата за редовия читател формулировка се крие мащабна далавера, прикриваща крупни олигарси. Цялото производство на Захарен комбинат - Пловдив по онова време е работело с вода от незаконни сондажи на територията на предприятието. Това е било установено от Басейнова дирекция - Пловдив , но не са последвали никакви санкции за ръководството на завода, т.к чували с пари за рушвети отивали по сметките на настоящия шеф на РИОСВ, който се бил ангажирал санкционирани да няма.

 

Запознати с хода на производството споделиха, че не Кънева, а Йотков бил подучил Ветко Арабаджиев да изкопае незаконните сондажи и на практика да черпи от безценната българска вода на аванта, загробвайки националния бюджет и слагайки в джоба си стотици хиляди левове. Босът на Х-л “Маринела” обаче не бил единственият, а просто станал удобно изкупителна жертва, т.к тогава и без друго лежеше в ареста по обвинения за данъчни престъпления. Реално на измислената от Ивайло Йотков схема са бръмчали едни от най-големите хранително вкусови предприятия в Пловдив и околностите, които са разливали тонове от живителната течност без да плащат и стотинка. След като прокуратурата разкрила измамата, сондажите били временно замаскирани, но с връщането на Йотков на бял кон в РИОСВ, авантата продължила с пълна сила, най-вероятно и до ден днешен.

 

Източниците ни твърдят, че разполагат с писмени доказателства за твърденията си и дори са готови да свидетелстват. Не случайно и бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро се застъпи за арестуваната и уволнена шефка на “Басейново дирекция”-Пловдив, намеквайки че не тя е главата на октопода във водните далавери на обл. Пловдив.

 

Покрай акцията на прокуратурата през 2020 г. Ивайло Йотков също беше арестуван за кратко, но тихомълком беше пуснат, а година по-късно се яви на конкурс за директор на РИОСВ-Пловдив, където коли и беси до днес.

 

Защо една от най-крупните далавери, свързана с източване (в прекия и преносен смисъл) на природни ресурси от национално значение бе заметена под килима и как така вместо зад решетките, днес Йотков отговаря за екологията на Пловдив, оставяме на МОСВ и на Прокуратурата да отговорят.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.