Скандал! Украинци на бунт – транспортният министър Гвоздейков и шефът на БДЖ Георги Друмев сложиха за директор на почивната дейност в холдинга тежък далавераджия, източил 8 млн. лв.

Назначението на Емануил Райчев е незаконно, потвърдиха юристи. Живущите в базите на железниците украински имигранти търсят помощ от посолството

https://goreshto.net/novini/skandal-ukrainci-na-bunt-transportniyat-ministar-gvozdeykov-i-shefat-na-bdzh-georgi-drumev-slozhiha-za-direktor-na-pochivnata-deynost-v-holdinga-tezhak-dalaveradzhiya-iztochil-8-mln-lv-5/135876 Goreshto.net
Скандал! Украинци на бунт – транспортният министър Гвоздейков и шефът на БДЖ Георги Друмев сложиха за директор на почивната дейност в холдинга тежък далавераджия, източил 8 млн. лв.

Назначението на Емануил Райчев е незаконно, потвърдиха юристи. Живущите в базите на железниците украински имигранти търсят помощ от посолството

Тежък далавераджия и откровен крадец е спечелил доверието на транспортния министър Георги Гвоздейков, и на шефа на БДЖ Георги Друмев, издадоха наши източници от ведомството.

 

На 10 юни т.г., ден след като станаха ясни резултатите от парламентарните и европейски избори, с подписа на Гвоздейков и Друмев за шеф на “Поделение за почивна дейност” към Холдинг БДЖ е назначено лицето Емануил Райчев. Дребна подробност, която откриваме в Търговският регистър сочи, че инсталирането му на поста е неправомерно, т.к на предшественика му не е връчена заповед за освобождаване. Но това не е най-важното в случая. Срещу смяната на досегашния директор и назначаването на човек с меко казано спорна репутация се обявиха и обитателите на почивните домове на ведомството - десетки украински граждани, които са настанени там, търсейки убежище от войната. Страдалците с право се боят, че новият шеф ще злоупотреби със служебното си положение и като нищо може да окраде и без друго скромните средства, които държавата им отпуска, заявиха пожелали анонимност граждани на Украйна, настанени в станциите на БДЖ в Приморско, Паничище и край Варна. Страховете им се подклаждат от информацията за далаверите, които парашутистът е вършил на предишното си работно място. За капак министър Гвоздейков е останал абсолютно равнодушен към изпълненото им с болка писмо, ето защо те се надяват на помощ от страна на посланика на Украйна у нас, н. пр. Олеся Илашчук.

Ключов момент от трудовата биография на новия началник на “Поделение за почивна дейност” към Холдинг БДЖ Емануил Райчев, където както вече стана ясно, са настанени голям брой украински бежанци, е че преди няколко години е позорно уволнен от тогавашния образователен министър (и екс премиер) Николай Денков заради източване на 8 млн. лв. народна пара̀ от бюджета на МОН.

 

По онова време Денков  освобождава от длъжност директора на "Ученически отдих и спорт" Емануил Райчев заради 293 000 фиктивни нощувки на ученици в почивните бази на дружеството. Както стана ясно от медийни разследвания, в средата на октомври 2021 г., в свой одит МОН засича източване на близо 8 млн. лв. за фалшиви почивки на ученици, които са нощували дори в несъществуващи бази. Докладът бе пратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

Пред Би Ти Ви домакин на една от базите разказа от първо лице за различни схеми с нощувките. "Когато бях домакин там, виждам резервации за месец юни - две групи за по 50 човека. И веднага се обаждам на Тошко - Теодор Стоянов, (бел.ред.: дясната ръка на Райчев). Тошко, какво става, какви са тези групи, аз нямам тая готовност?  Казва ми, спокойно, това са служебни резервации, да дадем бройки, за да можем да защитим пред министерството пари, дотации", разказва Недялко Стоянов, който до юли т.г. е бил домакин на почивна база "Младост" в Кранево. Другата схема била за настаняване на свободно почиващи в базата срещу пари, които не постъпвали в държавното дружество.

Както и в. “Сега" писа през 2021 г., за проблемите в ученическите лагери се е знаело отдавна, но Райчев е бил покриван, незнайно от кого. Ивайло Шопски, който е бил управител на една от почивните бази в Рила - "Шумнатица", поставя въпроса директно пред парламентарната комисия по образование през 2018 г., създавайки инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата". Тогава обаче сигналите му - за надписване на нощувки, за скрити фактури за хиляди левове от страна на настоящия шеф на почивната дейност към БДЖ, заблуждаващи МОН, за ползване на базите като частни хотели, за опасни връзки на шефовете, начело с Емануил Райчев с фирми за храна и т.н. - остават без развитие. "Лично бях притискан да давам неверни справки и да надписвам повече нощувки от действително реализираните, но нямаше как да се съглася", разказа той тогава пред "Сега".

 

Излишно е да казваме, че почивните бази на БДЖ са доста тръста дойна крава за всякакъв род злоупотреби, а назначаването на лице с провиненията на Емануил Райчев повдига основателни притеснения дали той няма да допринесе за доизточването на и без друго опосканите държавни железници.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.