Соня Колтуклиева с чудовищни разкрития за родните болници! (още подробности)

https://goreshto.net/interesno/sonya-koltuklieva-s-chudovishtni-razkritiya-za-rodnite-bolnici-oshte-podrobnosti/51146 Goreshto.net
Соня Колтуклиева с чудовищни разкрития за родните болници! (още подробности)

Соня Колтуклиева разказа за ходенето по мъките в родните болници!

Същински ад, ходене по мъките - това преживя журналистката Соня Колтуклиева тези дни, когато баща й трябваше да постъпи в болница. Ето какво разкри тя за родното здравеопазване:

"Мъчителна поредица от безкрайни дни и нощи с баща ми изкарваме в МБАЛ “Света София”. Едва го транспортирахме с линейка от Петрич, след като в местната болница го “изсушиха” с конска доза фурантрил. Спешната намеса на лекарите от “Света София” спаси живота му.

Д-р Христо Мазнейков и колегите му са изградили модерна болница, събрали са добри и отлични лекари и в мнозинството си всеотдайни сестри; монтирали са съвременна техника... И цялата тази инвестиция се сблъсква с една наглед проста, но толкова потресаваща липса... няма санитари. Няма! Изведнъж всичко опира до това ще намериш ли санитарки ( дневна и нощна) и ще успееш ли да им дадеш парите, които искат. За няколко дни и нощи от мен изкараха колкото месечната си заплата. Вчера вече се притесних, че няма да мога да издържа финансово така... И се захванах сама. Неволята учи. Нощувам в болницата и обгрижвам баща си (добре че имам приятелка, която е била санитарка, докато е учила в Германия, та следвам съветите й - от обтриването до смяната на н@акани памперси). Денем прескачам до вкъщи да се окъпя, малко да поспя и се връщам обратно в болницата. Не се оплаквам. Правех това за майка ми, светла й памет, ще го правя и за баща ми. Знам, че така постъпват мнозина от вас. През 2012-2017 г., докато с майка ми обикаляхме по болниците, все още имаше достатъчно сестри и санитари, нямаше изискване за “придружител”(с изключение на ВМА); сега вече виждам, че са все по-недостатъчни. Прав е д-р Мазнейков, че трябва с колегите му да финансират училище за медицински сестри... но къде ще намерят санитари/хигиенисти, просто не знам. Аз мога да си позволя да не ходя на работа известно време; фирмата си е моя, пък и съм подбрала чудесни хора да работят в нея. А как ли се справят онези, които трябва да подсигурят “придружител” за болните си близки и едновременно с това да ходят на работа, да гледат деца?! Всъщност, по кой закон или правилник е това изискване за постоянен “придружител” на болния? Честно казано, да си жив в България излиза доста скъпо. Господ да ни е на помощ! ...Тази държава най-сетне (!) трябва да си подреди приоритети. Здравеопазването следва да бъде номер едно. Инак всичко друго губи смисъл. Абсолютно всичко! *** Допълнение: Днес сутринта д-р Мазнейков се срещна с мен, шефа на отделението и дежурната медицинска сестра. Каза, че взимането на пари “на ръка” в неговата болница е недопустимо и ми благодари за възражението срещу санитарките, обявявайки сумите, които ми поискаха и взеха за “космически”. Той задължи колегите си да предоставят на пациентите официалния ценоразпис на болницата за допълнителните услуги за болните и заяви, че ще глоби санитарките, получаващи пари неофициално", разкри Соня Колтуклиева.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.