Вдъхновяващи жени с необичайни професии

https://goreshto.net/novini/vdahnovyavashti-zheni-s-neobichayni-profesii/50519 Goreshto.net
Вдъхновяващи жени с необичайни професии

Отдавна вече мина времето на жената домакиня!

Ролята на жената като домакиня отдавна вече е в миналото. Жени по цял свят заемат ключови и ръководни позиции във всякакви сфери и този факт не е никак изненадващ. Днес искаме да ви запознаем отблизо именно с няколко дами, които упражняват по-нетипични и интересни професии и чиито истории определено са вдъхновяващи и мотивиращи. Първата дама в списъка ни се казва Джейд Реймънд и е дизайнер на видео игри. 43-годишната канадка е работила върху класики като The Sims, позната още от зората на компютърните игри, и Assassin's Creed, което и до днес е едно от най-обичаните и емблематични заглавия в сферата. Още от малка Джейд има нетипични интереси и мечтае да се занимава с двете си любими неща – математиката и изкуството. Затова започва да учи програмиране и компютърни науки, а още първото й работно място е в гиганта в областта Сони. По това време сферата на видео игрите е в началото на своя възход, но кариерата на Джейд не преминава и без падения и трудности.   [caption id="attachment_13426" align="aligncenter" width="365"] Джейд Реймънд[/caption] Това обаче не я демотивира в нито един момент и днес тя е едно от водещите лица в индустрията и вдъхновение за много млади хора, не само жени, които имат желанието да се занимават с видео игри. Нейният съвет към тях е да поемат рискове и да бъдат креативни и иновативни.

 

Още една дама, която успешно съчетава науката и игрите, е Лив Боере. Нейна специалност са астрофизиката и играта на покер. Интерес към звездите и науката проявява още в ранна възраст и, подобно на Джейд Реймънд, също има изявен афинитет към математиката.

Тя е заинтригувана и от факта, че тази сфера на дейност е по-типична за мъжете, което допълнително я мотивира в стремежа към успех. Това твърдение несъмнено се отнася и до играта на покер, макар че към днешна дата не са малко и дамите с изключителни постижения на масата за карти.

  Вероятностите, цифрите и математиката са силно застъпени както в научната сфера, така и в покера, което обяснява защо Лив става освен астрофизик, също и професионален покер играч от световно ниво. Тя споделя, че физиката е развила аналитичната й мисъл, което пък й помага изключително много в покера.   Към момента Лив по-скоро е оставила науката на заден план, тъй като професионалните й занимания в покера изискват пълна отдаденост и концентрация, които са и нейната гаранция за успех. [caption id="attachment_13427" align="aligncenter" width="365"] Лив Бойри[/caption] Според статистиките печалбите й от турнири на живо се равняват на почти 4 милиона долара, като най-голямото й постижение е първото място в Европейския покер тур в Сан Ремо през 2010г. с впечатляваща награда от над милион и половина долара.

 

Може би не знаете, но изпълнителният директор на Youtube е жена. Нейното име е Сюзън Уойсики и е начело на гиганта от 2014г. насам. Тя учи история и литература в Харвард, и макар образованието й да е в сферата на хуманитарните науки, тя става първият маркетинг мениджър на Гугъл. Именно в нейния гараж в края на 90-те години започва историята на революционната интернет корпорация, чието начало е дадено от Лари Пейдж и Сергей Брин. Няколко години по-късно се появява и Youtube, в който Сюзън вижда огромния потенциал да задмине тогавашната видео услуга, предлагана от Гугъл и благодарение на нея търсачката придобива най-големия сайт за видеосподеляне за сумата от 1.65 милиарда долара.   Впечатляващата кариера на Сюзън обаче не се изчерпва с надушването на отлични бизнес възможности и завидни маркетинг умения. Освен в технологичния свят тя играе и решаваща социална роля на наболели социални тематики, свързани с дискриминацията. Като изявен защитник на човешките права и упешна бизнес дама, Уойсики печели голямо обществено признание. През 2017г. заема шесто място в класацията на Forbes за 100-те най-влиятелни жени в света, а през 2018г. попада отново в челната десятка на подобна класация на сп. Fortune.   Забележително е, че Сюзън постига завидни професионални успехи, докато едновременно с това се грижи за многочленното си семейство и 5-те си деца, което я прави още по-ревностен защитник на семейните ценности и установяването на баланс между работата и личния живот.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.