Венци Мицов взриви мрежата за 10 ноември! (виж тук)

https://goreshto.net/novini/venci-micov-vzrivi-mrezhata-za-10-noemvri-vizh-tuk/50916 Goreshto.net
Венци Мицов взриви мрежата за 10 ноември! (виж тук)

Венци Мицов с взривяващ пост за 10 ноември!

Музикантът и общественик Венци Мицов взриви мрежата с поста си за т.нар. "празник" 10 ноември. Ето как описа той изминалите 30 години от прехода:

"10 ноември 1989 година. Вали нещо между сняг и дъжд. София изглежда апатична и притихнала. По “вражеските” радиостанции са съобщили, че Тодор Живков е подал оставка. Ние седим с моят съученик и приятел Енчо у тях, в гарсониера на улица Славянска. Пием кафе. Чакаме новините.

Съобщават официално, че бай Тошо вече не управлява рОдината и партията. Дават Тодор Живков. Изглежда като поел голяма доза транквиланти. Тръгвам си. Живея далече от центъра - точно до родилния дом “Тина Киркова”. 10 ноември 2019. Ръми дъжд. Аз съм в едно село, близо до Кюстендил. Времето е топло за сезона. Улиците изглеждат апатични и притихнали. Вражески радиостанции няма. България е на 111 място по свобода на словото.

Можеш да пишеш и говориш каквото си искаш, но после ще те направят на мармалад - от различни жълти издания до държавния апарат. На власт от 10 години е Бате. Има още петнайсетина години и ще достигне мандатите на бай Тошо. Моят приятел и съученик Енчо замина около 1991 година и никога повече не се върна в България. По местната кабеларка съобщават избраните за кметове в Дупница и Кюстендил. Трети и четвърти мандат за единия и другия.

Пия кафе. Дават победителите. Не са поели транквиланти, сега не е модерно. Живея в Младост 4. Мама живее в Кюстендил. Тате го няма. Брат ми си отиде. Племенничката ми живее в Обединеното кралство. 80 процента от съучениците ми заминаха и не се върнаха никога повече. Пишем си благодарение на фейсбук. Честита ни годишнина от 10 ноември. Пиша ви, за да ви кажа, че Платон някога е дал необорим довод срещу демокрацията. “Ако се разболее детето ти, ще го заведеш ли на агората, с две трети вишегласие да питаш дали да го водиш на лекар или не?”. Пиша ви и за да ви питам нещо. Смятате ли, че живеем в демокрация? И ако смятате, ще се съберем ли на агората, за да пуснем болната ни система на лекар? Тръгвам си. Пак живея далеч от центъра. Отивам да видя мама. Тя все още вярва в мен. Май е един от последните хора, които могат да ми кажат - “Сине, всичко ще се оправи”. Всичко ще се оправи. Само че ние май няма да го доживеем...

Честит ви 30 годишен юбилей, откакто ни прецакаха, че започваме да живеем в демокрация. Ако след още 30 години съм жив, ще ви напиша статус с рецепти за билкови чайчета срещу нощно напикаване...", взриви мрежата Венци Мицов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.