Внимание! Пробутват ни украински мед за български

Причината за поскъпването на продукта, са високите цени на лекарства и захар

https://goreshto.net/novini/vnimanie-probutvat-ni-ukrainski-med-za-balgarski/119281 Goreshto.net
Внимание! Пробутват ни украински мед за български

Причината за поскъпването на продукта, са високите цени на лекарства и захар

Заради огромните количества украински мед, залежал по складовете, пчеларите прогнозират, че тази година българският мед ще е с рекордно висока цена, достигаща до 20-25 лева за буркан.

 

Тази година пчеларите от Югозападна България могат да се похвалят с доста висок добив – към 10-20 кг. от пчелно семейство. От някои семейства дори извадили и втори път мед, разкрива пред БНТ Венета Ифандиева, която е член на УС на „Обединени пчелари“.

 

Производителят Георги Петков отбелязва, че складовете са пълни и медът чака само своята реализация. И въпреки рекордното количество мед тази година се очаква цената му да се повиши значително, тъй като захарта и лекарствата повишили доста цените си, а пчелите трябва да бъдат третирани, за да не умират.

 

Пчеларски организации разкриват, че внесеният до момента мед у нас е 650 000 тона от Украйна. Съмненията им са, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар като го смесват с българския в съотношение 2:1 в полза на украинския и продават получения бъркоч като български мед.

 

 

Напоследък хората са увеличили покупките на мед заради застудяването и върлуващите вируси. Всеки бърза да се снабди със здравословния продукт, за да подкрепи имунната си система, но мнозина се оплакват, че по сергиите им се пробутва продукт с изтекъл срок на годност. Те са жалват, че вкусът на престоелия мед не е добър и вероятно полезните му свойство също са отслабнали. Затова не си мислете, че медът може да стои години в буркана, без да промени полезните си свойства, алармират те.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.