Ясен Тодоров: Ако главният прокурор не бе в бронирана кола, днес ВСС трябваше да избира нов

НСлС работи по всички възможни версии, ще бъде използвана и възможността за международно правно сътрудничество, заяви зам.-директорът на следствието

https://goreshto.net/novini/yasen-todorov-ako-glavniyat-prokuror-ne-be-v-bronirana-kola-dnes-vss-tryabvashe-da-izbira-nov/109755 Goreshto.net
Ясен Тодоров: Ако главният прокурор не бе в бронирана кола, днес ВСС трябваше да избира нов

НСлС работи по всички възможни версии, ще бъде използвана и възможността за международно правно сътрудничество, заяви зам.-директорът на следствието

Това не е опит за атентат, а атентат. И опит за убийство. Ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес трябваше Висшият съдебен съвет да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на нов главен прокурор. Това заяви пред БНТ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров по повод вчерашната експлозия пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

 

Тодоров каза още, че се работи по всички възможни версии след взрива.

 

"Няма да бъде пропусната нито една възможна версия. Уверявам ви в това. Ще бъдат използвани всички възможности, процесуални, с които разполагаме, ще бъде използвана и възможността за международно правно сътрудничество с други държави. Със сигурност поръчител е човек или хора, чиито интереси са сериозно засегнати от работата на прокуратурата", каза Ясен Тодоров.

 

Той беше категоричен, че за да се стигне до тук, със сигурност има пропуски на службите. Според него, взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване.

 

"Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Тодоров.

 

Според прокуратурата, данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор, каза още Тодоров и допълни: 

 

"По първоначални данни, това е 3-килограмов тротилов еквивалент, насочен взрив с осколки. Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници".

 

Той нито потвърди, нито отрече информацията от вчера, че по друг маршрут има намерено друго взривно устройство.

 

"Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни Ясен Тодоров.

Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила.

Източник: dir.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.