Явор Дачков към медиите и прокуратурата относно язовир Студена! (още подробности)

https://goreshto.net/novini/yavor-dachkov-kam-mediite-i-prokuraturata-otnosno-yazovir-studena-oshte-podrobnosti/51056 Goreshto.net
Явор Дачков към медиите и прокуратурата относно язовир Студена! (още подробности)

Явор Дачков с две хипотези, в помощ на медии и прокуратура!

Журналистът Явор Дачков се обърна към медиите и особено към прокуратурата относно болезнения казус с язовир Студена. Който остави цял Перник без вода в 21 век. Ето какво заяви Дачков:

"Две интересни хипотези, които бих проверил, ако имах ресурсите на прокуратурата и големите медии. Споделям ги спокойно, защото самата прокуратура най-често започва своите акции на базата на обосновано предположение.

Та моите са нещо повече от такива, защото като журналист имам и източници. Първата хипотеза - дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове, които са минавани метър, за да върви бизнеса. Вторият и по-сериозен - дали ремонтът на яз. "Студена" не е основната причина за източването на язовира поради следното: водолазите могат да извършват ремонтни дейности на 50 м. под вода. От 50 до 70 м. нещата стават сложни и опасни за живота им, а работата се оскъпява с милиони, защото под 50 м. дълбочина трябва да им се вливат смески за дишане, които са много скъпи (милиони отгоре) и се доставят от специализирани фирми. Моята информация е, че ремонтът на "Студена" е спечелен от италианска фирма, която след това е наела българска за изпълнението му, а хипотезата е, че водата е източена до приемливото и евтино ниво за подводен ремонт. Много лесно може да се провери дали нивото на язовира спада рязко преди да започнат ремонтните работи и това е в интерес на изясняването на истината. Моите източници твърдят, че ако ремонтните дейности е трябвало да се извършат на дълбочина под 50 метра, това оскъпява дейностите далеч над обявената от Лиляна Павлова сума от 35 млн. лв. Версия по която следствието трябва да работи активно, според мен. Освен очевидното предизборно премълчаване на проблема от местната организация на ГЕРБ има и форсмажорни обстоятелства, които са "помогнали" да се стигне до кризата", коментира Явор Дачков.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.