Явор Дачков: Мая Манолова бе разпозната като фалшива новина! (още за изборите)

https://goreshto.net/novini/yavor-dachkov-maya-manolova-be-razpoznata-kato-falshiva-novina-oshte-za-izborite/50889 Goreshto.net
Явор Дачков: Мая Манолова бе разпозната като фалшива новина! (още за изборите)

Явор Дачков с разбиващ коментар за изборите!

Взривяващ, но и точен, според мнозина, коментар за кметските избори, направи Явор Дачков. Който бе еднакво безкомпромисен, както към едните, така и към другите. Ето какво заяви той:

"Онези, които се надяват на промяна трябва да гледат Русе и да помнят Румен Радев, а не София. Когато издигаш читав човек, хората застават зад него. Дотогава статуквото изглежда по-читаво. Голямата новина от тези избори е, че българската политика се отърва от още един популистки претендент за дългия клон на циркаджиите в лицето на Мая Манолова.

Дори и един Бойко Борисов е достатъчен, но изглежда, че маса негови опоненти се опитват да приличат на него. Ако Манолова беше спечелила, ГЕРБ нямаше да падне, но нямаше да се отървем от нея в следващите десет години. След маргинализацията на Слави Трифонов това е добра новина. Демократите, които се сетиха да я подкрепят в 12 без 5 трябваше да подкрепят БСП на евроизборите. Тогава беше възможно да се обърне мача срещу ГЕРБ. Само голяма партия може да бъде истинска алтернатива, а не самовлюбени хрумвания по нарцистична линия. Още по-малко ренегат, жаден за власт.

Манолова повтори всички грешки на Петър Стоянов от 2001 г. и бе разпозната като фалшива новина. Впрочем тя започна с лъжите в тази кампания, лансирайки тезата, че е жертва на ГЕРБ, поръча изследвания, които я слагаха на предни позиции, а амбицирани пиари ѝ надраха палатката, за да направят предизборния цирк пълен. На всичкото отгоре Манолова не успя да артикулира нито едно изречение, което да подскаже, че има компетентност или поне по-дълбок мотив да се състезава. Това беше трудно за издържане.

БСП-София направи брак по сметка с нея по принуда. И днешният им развод е с печалба за партията, а не за Манолова. Ако не я бяха подкрепили, щяха да се наредят с разцепените от нея гласове на четвърто или пето място в общинския съвет. Сега са втори и са свободни от тежкото унижение да видят как Манолова се разграничава от тях като кмет. Лично аз се радвам, че няма да я гледам по телевизора от сутрин до вечер. ГЕРБ спечелиха убедително в Пловдив и Варна - градове с разбити организации на БСП, благодарение на бизнеса на Георги Гергов и други дългогодишни напластявания. ГЕРБ спечели тези избори, но линията на Корнелия Нинова спечели също.

Тези избори са голям успех за БСП от гледна точка на изходната позиция и обстоятелствата (никакви пари за кампания и пълно доминиране на ГЕРБ в общините, администрацията и бизнеса). Нинова бавно променя партията, но го прави на дълги позиции, което е устойчиво и дава по-солидни резултати.

Ако в БСП са умни ще разберат, че след две години могат да се борят за властта, ако държат тази посока. Все още не са излезли резултатите от голямата част на градовете и селата, но от тук нататък всяко спечелено е още по-голям успех за левицата. За ГЕРБ все още гласува по-голямата част от избирателите и това е предизвикателство пред риториката за мафията и обречеността. Тя е в главите на малцинството, а тази риторика не ни прави автоматично прави - нас, които не мислим като тях. Не можем да си затворим очите пред реалността. Бойко Борисов е дълбоко вкоренен в българския манталитет и неговото отстраняване от политиката не може да стане за ден-два с огледално и карикатурно подобие като алтернатива.

Друга интересна новина е пропадането на така наречената градска десница, която катастрофира електорално и интелектуално на тези избори, разцепвайки се на две, но всъщност подкрепяйки едно и също без собствена тежест, но препълнена с вътрешна омраза и самоизяждане по "морални" (всъщност нарцистични) причини.

Като цяло резултатите са добри и показват завръщане на здрав разум. Бавно и полека, както е казал един познавач на тази изконна българска ценност. Все пак "магията" на царя я разграждахме осем години. А Борисов е къде по-голям театрал", заяви Явор Дачков.  

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.