За Горещо: Разликите между естествената и изкуствената кожа

https://goreshto.net/novini/za-goreshto-razlikite-mezhdu-estestvenata-i-izkustvenata-kozha/49674 Goreshto.net
За Горещо: Разликите между естествената и изкуствената кожа

Естествената и изкуствената кожа са два от материалите, които най-често се използват в мебелировката и в модата.

Производителите на колани, обувки, портфейли и прочие често използват и двата материала. kojiАвтомобилните марки и мебелните производства също влагат кожата в двете й разновидности. Често това става на седалки за коли, столове, дивани и неща от този сорт, като сякаш ли тенденциите са естествената кожа да се заменя с висококачествена изкуствена такава. Да решиш кой материал би бил по-полезен и подходящ за теб е много по-лесно, ако си наясно с основните различия помежду им.

1. Изработка

Естествената кожа се добива от тялото на умряло животно, което е било обезкосмено и обработено по още няколко други начина. Кожата е субпродукт от умъртвяването на едно животно. Най-често имаме кожа от кон, прасе, овца, агне и така нататък. Кожата се различава по това, какво е животното, от което се сваля и на каква възраст е то. Изкуствената кожа е създадена от материали на основата на пластмасата или винил. При нея няма нищо свързано с убиването на животни. Тя е изцяло продукт на науката. Тя може да се приложи във всяко едно отношение, в което може да се приложи естествената кожа.

2. Етика и красота

Веганите и вегетарианците често отбягват естествена кожа, защото тя е животински продукт, тъй като се добива от тялото на мъртво животно. Изкуствената кожа се прави от растения и различни химикали, без да се убиват каквито и да е животни. Изкуствената кожа се създава в индустрията и за постигането на определен ефект, на поточната линия се извършват определени действия. Изкуствената кожа е симетрична и идентична според настройката на работата. При естествената кожа е често срещано да има белези, надрасквания и какво ли още не. Освен това има делене в различните пластове на дрехата или тапицерията, тъй като кожените изделия се правят от различни кожи на отделни животни.

3. Издръжливост.

Като органичен материал, кожата е много по-уязвима и лесно наранявана от вода, бактерии, всички останали метеорологични въздействия. Кожата може бъде заразена от гъбични организми, да бъде увредена от ултравиолетови лъчи. Някои от изкуствените кожи обаче се изработват точно, за да са устойчиви на тези фактори. Това важи в пълна сила за продуктите с високо качество, които се изработват под презумпция да се използват в определени случаи. Такава изкуствена кожа например е тази, която се влага в тапицерията на автомобилите. Изкуствена кожа с високо качество винаги трябва да е за предпочитане през евтината естествена кожа. Не само, че е по-устойчива на износване, но и изглежда много по-добре.

4. Грижа

Ако говорим по-генерално, изкуствената кожа е много по-лесна за почистване от естествената кожа. Все пак трябва да направите консултация за определените условия за почистване на специфичния продукт. Ако трябва да опишем почистването на изкуствена кожа с две думи, то обикновено е достатъчно да намокрите повърхността и да я забършете с парче плат. При по-сериозни замърсявания може да се наложи употребата на най-обикновен препарат за почистване на съдове или сапун. По-модерните кожи се правят с цел да се почистват по-лесно и да се зацапват по-трудно. Естествената кожа като органичен материал е много по-уязвима на замърсяване и надраскване. Различните кожи се почистват по различен начин, а много от компаниите, които произвеждат такава кожа препоръчват и използването на специфични материали за почистване и поддръжка на продуктите. Освен това, кожата като естествен продукт, който е стоял на живо същество, трябва да се навлажнява, за да се държи „жива“. В противен случай фибрите ще се изсушат, ще се напукат или най-лошото, ще се разкъсат.

5. Цена и качество

Качеството зависи от майсторлъка на този, в чиито ръце се намира естествената кожа, докато изкуствената кожа се произвежда по стандарт и с еднакво качество. Втората ще е винаги предпочитана за медицински нужди от всякакъв вид. Тя ще се почиства по-лесно, ще се нуждае от по-малко обработка с различни препарати и като цяло ще толерира повече употреба. Естествената кожа от своя страна е по-престижна и от най-добрата естествена кожа, неоспоримо е. Все пак, Вашият бюджет едва ли е неограничен, за да може да си позволите най-скъпата кожа, която струва хиляди. Преценете качествата на изкуствената кожа и се възползвайте от нея при всяка една възможност.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.