Ники Сотиров имал 3 пъти комоцио

Жан Клод ван Дам дошъл на купона за именния му ден с бутилка „Дом Периньон”

https://goreshto.net/shoubiznes/niki-sotirov-imal-3-pati-komocio/109769 Goreshto.net
Ники Сотиров имал 3 пъти комоцио

Жан Клод ван Дам дошъл на купона за именния му ден с бутилка „Дом Периньон”

Актьорът Николай Сотиров, който в края на месеца ще отпразнува 67-ия си рожден ден е на театрална сцена повече от 55 години. 45 години пък е стажът му в киното и има над 40 роли в родни продукции и още толкоз чужди.

 

Паралелно с тази равносметка върви и сметката със сакатлъците му, които не само са много, а и доста внушителни. На фона на тях си е направо изненадващо, че е в перфектно здраве на тази възраст.

 

„Три комоциума на едно и също място. Гледам малко шизофринично, но това ми помага в киното много, харесва им”, споделя Ники Сотиров.

В резултат от непланирани каскади на снимачната площадка актьорът има хлътнал участък някъде по средата между темето и челото му. През годините си е причинил множество травми на коленете, глезените, раменете и кръста, засягал е и прешлен на гръбначния стълб. Освен това цели 12 пъти си е чупил главата по време на снимки.

 

Веднъж на снимачната площадка, пиротехникът го изненадал с взривна вълна, която го понесла на метри от земята. Сотиров прелетял над камерата, а операторът проследил сащисан траекторията, която описал.

„Не знам как останах жив”, кръсти се той. Лекари се втурнали на терен да го спасяват. За щастие, актьорът се отървал с натъртвания. Не само продължил работа, а дори направил и втори дубъл на каскадата.

 

По време на снимките на филма „Голямото нощно къпане” (1980г.) пък Сотиров едва не се удавил. Не защото се вживял в ролята си на Сава, който по сценарий трябвало да се дави, а защото колежката му Янина Кашева му направила мъртва хватка и едвам успели да изплуват.

 

„Удави се като хората! Какво правиш? Давай! Потъвай”, крещяла от брега режисьорката Бинка Желязкова. Докато той се стараел да следва напътствията й, се появило течение, което повлякло него и колежката му. Актьорът бил с плавници, уж за всеки случай, но десният му крак се схванал и блокирал.

„Започнах да се давя наистина и взех да викам: „Помощ! Помощ!”, а Бинка се отвръщаше от брега: „Браво! Това е!”. Двамата актьори едва излезли от морето. Когато се отпуснал на пясъка, Ники Сотиров припаднал и известно време бил в безсъзнание.

 

Актьорът разкрива, че в друг филм щели да го обесят.

Във въпросната сцена кранист държал краката му, когато се появил някакъв и го повикал. Кранистът веднага пуснал Ники и тръгнал. Добре, че актьорът реагирал мигновено и се хванал за тръбата, на която висял с примка около врата.

 

Твърди, че ако не беше станал актьор, несъмнено щял да се занимава с художествена самодейност по читалища.

Ники Сотиров приема професията си за призвание още, когато е на 6 години. На тази възраст изиграва първата си роля, при това главна, в постановката „Снежната царкиня”, към театрално студио. Тогава хлапето и родителите му живеели в Плевен. В града останали, докато изкарал училище, след което се върнали в София. Причината – бащата на актьора служил на армията. Затова и Ники е роден в Шумен. Когато майка му била бременна с него, с баща му много пътували, заради работата му. Така Ники се родил, докато били Шумен.

 

Непосредствено преди снимките на филма „Адаптация”, Сотиров претърпял катастрофа и имал няколко шева на челото. Наложило се да се внесат промени в сценария, така че героят му да е с рани.

Има не една, а няколко катастрофи зад гърба си. Веднъж пътувал на стоп до морето. На магистралата камион засякъл „Лада“-та, в която се качил, и последвал сблъсък, при който Сотиров изхвърчал през предното стъкло.

 

Актьорът се прославя доста бързо, но за да се задържи на върха през всичките тези години, трябвало да бъде като бор – да устоява на бурните ветрове. Към днешна дата е сред родните актьори с най-много роли в чужди продукции. Снимал е със звезди като Жан Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Стивън Болдуин, Доминик Пърсел и много други. Със споменатите дори станал приятел. Жан Клод ван Дам даже дошъл на купона за именния му ден с бутилка „Дом Периньон”. Същото направил и Уесли Снайпс за рождения му ден. Това било единственото публично появяване на звездата от филма „Блейд” и продълженията му, докато снимал у нас.

 

Ники Сотиров се изявява не само в театъра, киното и телевизията, а участва и в мюзикъли, рисува доста добре и дори е правил изложби, при това винаги благотворителни. Увлича се и по йогата и медитация, които изучавал години при ученичка на Индра Веди, която преподавала и на Людмила Живкова.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.