Експертите алармират за истинска еко катастрофа във водите на язовир "Нова Каховка"

Открити са опасни зарази многократно над санитарните норми

https://goreshto.net/svyat/ekspertite-alarmirat-za-istinska-eko-katastrofa-vav-vodite-na-yazovir-nova-kahovka/112253 Goreshto.net
Експертите алармират за истинска еко катастрофа във водите на язовир "Нова Каховка"

Открити са опасни зарази многократно над санитарните норми

Според изявление на украинското министерство на здравеопазването, водата в районите, засегнати от разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка", остава сериозно замърсена.

Министерството информира, че около 40 точки за мониторинг на повърхностните води са разположени в зоната на наводнението, като включват както речни корита, така и морския бряг в областите Одеса, Николаев и Херсон.

Според изявлението, най-опасните вещества, открити във водата, включват салмонела, ротавирус, яйца на червеи и E. coli. Тези показатели значително надвишават установените хигиенни и санитарни норми, особено във водоемите на Херсон, Одеса и Николаев.

Министерството предупреждава, че Одеса е под най-голяма опасност в момента и призовава местните жители да се въздържат от плуване и риболов във водите на Одеса, Николаев и Херсон.

Изявленията на властите в Украйна предизвикват сериозни опасения в разгара на летния сезон у нас. Водата покрай Черноморието е подложена на постоянен мониторинг от властите, като се наблюдава цялата ивица. Най-сериозно внимание се обръща на северната част, тъй като е най-близко до зоната на замърсяване в Украйна.

Изготвят се и компютърни модели, които да симулират предвиждането на движението на водите. В изследванията участват по родното Черноморие участват няколко институции, като за щастие към момента няма установено замърсяване и според изготвените модели не се очаква да има такова в обозримо бъдеще.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.