Нещо ще блокира светлината днес

Очаква се астероидът 319 Leona да създаде затъмнение от типа "огнен пръстен", което може да се види от Земята

https://goreshto.net/svyat/neshto-shte-blokira-svetlinata-dnes/123142 Goreshto.net
Нещо ще блокира светлината днес

Очаква се астероидът 319 Leona да създаде затъмнение от типа "огнен пръстен", което може да се види от Земята

Астероид на име 319 Leona ще предизвика краткотрайно затъмнение на светлината, излъчвана от Бетелгейзе към Земята, ефектът ще продължи за около и по-малко от 5 секунди. Това събитие напомня на Слънчевото затъмнение, но с доста по-малки размери. Такъв случай се наблюдава изключително рядко и се нарича "веднъж в живота", според астрофизика Мигел Монтаргес от обсерватория в Париж.

Прогнозата е, че астероидът ще предизвика затъмнение от тип "огнен пръстен", което ще бъде видимо и от Земята.

В момента няма земна обсерватория, която да може да изследва Бетелгейзе без това явление, според Монтаргес. Учените се надяват, че това ще им даде възможност да научат повече за начина, по който горещият и зареден газ се движи около умираща звезда, процес, наречен конвективни клетки на звездата.

Кога точно ще се случи това явление?

Бетелгейзе ще изчезне от небето за период от 5 секунди днес.

Бетелгейзе е една от най-известните звезди на нашето небе и се държи доста необичайно в последните години. Астрономите дори са се надявали, че тя може да се експлодира като свърхнова, но този сценарий не се осъществи. През 2019 година звездата внезапно потъмня, което породи въпроси дали тя е на път да избухне, но после възвърна обичайния си вид.

 

Милиони хора, които се намират в областта от Южната част на Флорида до съседна Гърция, могат да наблюдават как този червен гигант временно ще изчезне от небето.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.