Огромна разплата очаква Запада според The National Interest

Авторът очертава 5 тенденции пред Запада

https://goreshto.net/svyat/ogromna-razplata-ochakva-zapada-spored-the-national-interest/112028 Goreshto.net
Огромна разплата очаква Запада според The National Interest

Авторът очертава 5 тенденции пред Запада

Западните страни се изправят пред сериозни предизвикателства във връзка с новата реалност, която не рядко отричат. Това е мнението на Чандран Наир, основател на Global Future Institute. Те ще доведат до постзападен и многополюсен свят. Това разкрива статията му за The National Interest.

Авторът отбелязва, че в момента се формират основите за "великото разплащане" от страна на западните сили. Това води до предизвикателство за установените вярвания и структури, които през последните векове крепят западното господство в глобален мащаб.

По мнението на Наир, това състояние на нещата е резултат от пет ключови тенденции, които налагат на Запада да се адаптира към многополюсното бъдеще, в което властта трябва да бъде разпределена.

Първата тенденция е преразглеждане на сегашната история. Западът, според Наир, през цялата колониална епоха е тълкувал избирателно историческите събития и е изградил образа си като създател на съвременната цивилизация и като ключов мотор на благоденствието.

Въпреки това, сега ситуацията се променя: информационните технологии разрушават монопола върху информацията и историята, който до неотдавна се контролираше от западните цензури.

Втората тенденция е преосмислянето на "основания на правила", предизвикващи недоволство по света и инструмент на за поддръжка хегемонията.

Третата е разбиването на вярването, че западът „опазва мира“.

Четвъртата тенденция е детронирането на западната финансова система в глобален мащаб.

И последната според автора е явен срив на доверието в западните медии.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.