В царството на Тантра, о-в Ява, жените са винаги усмихнати

Режисьорката Поли Генчева, заснела филма за Боян Петров, се потапя в индонезийска приказка за богове, духове и владетели

https://goreshto.net/svyat/v-carstvoto-na-tantra-o-v-yava-zhenite-sa-vinagi-usmihnati-2/54273 Goreshto.net
В царството на Тантра, о-в Ява, жените са винаги усмихнати

Режисьорката Поли Генчева, заснела филма за Боян Петров, се потапя в индонезийска приказка за богове, духове и владетели

Съществува такова място на света, където почвата все още е плодородна и чиста, вкусът на храната, която земята ражда е сладък, сочен, наситен и пикантен, а жените и майките се усмихват непрекъснато, готвят непрекъснато, говорят тихо и не повишават глас, дори и на децата си. Може да изглежда като приказка, но това е едно от лицата на Ява, видяно през очите на красивата режисьорка Поли Генчева, която преди повече от година засне и посвети филм на големия алпинист Боян Петров, а днес ни потапя в свят на мистика, духовност и аскетизъм.

 

Ако трябва да опишем с една дума индонезийския о-в Ява, то тази дума ще е “сливане”. Райското кътче е истинско царство на Тантра, т.к повечето храмове там са тантрични и олицетворяват на всички нива единението и проникването между микро и макро космос. Сливането е онова, което свързва отделния индивид с Божественото. Така изглежда приказният и най-гъсто населен остров в цял свят.

 

“Жените изглеждат доволни, въпреки че живеят бедно, на места първобитно. Повечето нямат телевизор, спят на матрак на земята, а тоалетна без клекало и душ се приема за огромен лукс. Те не знаят, че има и друга страна на медала, че има свят на скъпи обувки, дрехи, коли или яхти. Няма и как да знаят, че този свят има скъпа цена”, споделя майсторката на обектива, за която Ява е предизвикателство и споделена любов.

 

Тя се отправя към Ява, Индонезия по съвсем различен повод – да направи предварително проучване във връзка с документален филм, който има намерение да заснеме. Не знае какво я очаква там и тръгва със своите страхове и съмнения. Заминава съвсем сама в непозната държава, оборудвана с камера, статив, два айфона за снимки, и един сателитен… за всеки случай. Познава само двама от мъжете, с които й предстои да се среща и то бегло, била ги е виждала веднъж за не повече от час. Останалото за Поли е интуиция и следване на вътрешния й глас.

 

Режисьорката не крие, че почти винаги е била привличана от мистицизма и интуитивното възприемане на истината. През годините натрупва сериозен опит в различни системи за самоусъвършенстване на всички възможни нива – физическа сила и дисциплина, хранене, дишане, енергийни практики, молитви, медитации. Явайският мистицизъм и спиритизъм с неговите най-древни методи на самопознание сериозно разпалват въображението и любопитството й. Това я вдъхновява да потегли в тази посока и да търси нова магия, вълшебство и отговори. Месец по-рано Поли посещава Индонезия като турист и е силно впечатлена от общата среда и вибрация. В основата на възхищението й са хората. Свързани по уникален начин с природата и всичко, което тя ражда, те почитат и боготворят всеки стрък трева, всяко дърво, гората, реката, планината, океана, земята, огъня, вятъра.

 

Въпреки, че животът на болшинството от тях може да бъде определен като примитивен, хармонията и смислеността от „дребните неща“ в ежедневието им може да разтърси и най-заклетия песимист и нихилист. Задружността и добротата са отличителна черта за почти всички индонезийци, в частност и Явайците. Селата и семействата поддържат близки общности и се грижат един за друг. Въпреки, че помежду си изповядват различни религии, обичаите, традициите и ценностите са онова, което ги обединява. Така напълно нормално е на мюсюлмански тържества да присъстват приятели и съседи, които са хинду или будисти, и обратното. Не случайно първото нещо, което децата учат в училище е техният химн „Единство в многообразието“.

 

Едни от най-почитаните личности са духовните водачи, гуру-та и шамани. Те са в центъра на колектива и на обществото. Те са пазители на традициите и ценностите, носители са на ритуалите, те са източник на древни знания и мъдрост, те са билкари и лечители, вектори между земята и небето.

 

Не е случайно, че все по-голям брой европейци, австралийци и хора отвъд океана се отправят в посока Ява, за да търсят духовна мъдрост, себепознание, просветление и пречистване. Те се отдават понякога с месеци на аскетизъм и поклонение по свещените места и храмове, където да се потопят в света на духовното и да намерят своя път и нова реалност. Някои от местните Явайски гурута и лечители са търсени от най-известните лица по света, а способностите им са им помагали неведнъж.

 

Връзката със семейството и рода е най-силна и определяща за цялостния мироглед не само в Ява, а и на хората в цяла Индонезия. Много младежи остават в дома на родителите си и продължават да живеят заедно с тях, дори и когато имат собствени семейства, деца и внуци. Тези разбирания и отношения са плод на ценностите, принципите и традициите, които спазват и почитат и са дълбоко вкоренени във всеки един от тях.

 

Жените не знаят, че имат „женски права“, но знаят, че са уважавани и ценени. Усещат го, векове наред така е било. Те са щастливи и в пълна хармония, блажени в своето „неведение“. Разбираш го по усмивката на лицата им. Мъжете им също се усмихват и радват. На тях.

Източник: сп. Биограф

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.