Поддръжниците на Сашо Морфов създадоха Движение за култура

Министър Найден Тодоров се срещна с тях

https://goreshto.net/balgariya/poddrazhnicite-na-sasho-morfov-sazdadoha-dvizhenie-za-kultura/53626 Goreshto.net
Поддръжниците на Сашо Морфов създадоха Движение за култура

Министър Найден Тодоров се срещна с тях

Поддръжниците на Сашо Морфов създадоха Движение за култура и се обявиха за създаване на адекватен Закон за сценичните изкуства, в който да залегне принципът, че театрите не са производствени предприятия и не могат да се управляват с чиновнически методи. Те настояват и за оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

 

Скандалът започна още през есента на миналата година, когато Морфов надраска вратата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

В началото на март Морфов бе уволнен, а Кръстева обяви, че напуска.

 

Създатели на Движението за култура станаха режисьорите Лилия Абаджиева и Костадин Бонев, актьорите Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Никола Додов и философът и културолог проф. Георги Каприев.

 

Макар движението да бе създадено в разгара на предизборната надпревара, творците дадоха да се разбере, че не се борят за политически постове и нямат намерение да прераснат в политическа формация.

 

Камен Донев отбеляза, че е прочел много внимателно мотивите за уволнението на Морфов и е останал изненадан от чиновническата злоба в документа. Заради това настоява за законов механизъм, който да не позволява на един директор да превишава моралните норми и определи Васил Василев като „морално дерайлирал“.

 

Актрисата от трупата на Народния театър Албена Колева коментира, че движението ще постави редица въпроси като този за конкурсите за директори, които се превръщат в нещо като собственици, а една такава институция има нужда от творчески директор.

 

Часове след създаването на Движение на културата, създателите му заявиха, че прави впечатление нечистотията, натрупвана с десетилетия, която е причината за консолидацията им. Драматично очевадна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции, които към днешна дата са приравнени към производствени предприятия и чиновнически отделения.

 

Часове след създаването на движението, те изпратиха писмо до президента, премиера и културния министър. Найден Тодоров реагира светкавично и се срещна с тях. Той дори изрази готовност да им съдейства в желанието им за промени в законодателството в областта на сценичните изкуства.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.