Румен Радев с нов политически проект

Опитва се да „предразположи“ бизнеса

https://goreshto.net/balgariya/rumen-radev-s-nov-politicheski-proekt/109660 Goreshto.net
Румен Радев с нов политически проект

Опитва се да „предразположи“ бизнеса

Румен Радев е напът да спечели гръб от бизнесмени и магнати на старта на нов политически проект.

 

Това ще се случи благодарение на бюджета-реверанс към работодателите от страна на президента Радев.

 

По думите на финансисти бюджетът на служебното правителство прикрива намерението на държавния глава да си осигури подкрепата на бизнеса при стартирането на новата му политическа прищявка – а именно създаването на формация от отцепници от редица политически сили. След краха на Български възход и партията на Мая Манолова, Радев умувал нова формация, на която да бъде кукловод.

 

Мълвата носи, че в нея ще има люспи от старите креатури на президента – от ПП до „Възхода“, „Левицата“ и дори недоволните от Дългия.

Сред спряганите имена в бъдещия президентски Франкенщайн са Иван Христанов от ПП, Любомир Каримански и Ива Митева от ИТН, Георги Самандов – доскорошна дясна ръка на Стефан Янев, както и част от партията „Левицата“, съставена предимно от стари номенклатури вляво. 

Разбира се в екипа ще присъстват и част от сегашните служебни министри.

 

Новата партия обаче се нуждае от солидна подкрепа от страна на бизнеса и затова държавният глава решил да го „предразположи“, като в Бюджет 2023 е предвидил енергийните помощи да продължат да се изплащат на фирмите. Само тези 13 млрд. лв., са достатъчни да се покрие дефицитът от 6.4%, заложен от Гълъб Донев в проектобюджета, твърдят финансисти.

 

Финансовият екип на партията, прегледала какво стои зад фискалната рамка на Радевия кабинет, разкри и друго.   

Отново като реверанс към бизнеса, президентът спрял навреме Донев да включи в окончателната рамка и данък „Свръхпечалба“. Налогът предвиждал да се вземе средната реализирана печалба от фирмите за периода 2019 – 2021 г. и да се увеличи с 20%.

 

Печалбата над този праг трябваше да се счита за свръхпечалба и да бъде обложена с извънреден данък от 33%.

Експерти коментират, че Донев не разсъждава като политик или финансов министър и припомнят, че е бивш директор на Главна инспекция по труда и социален министър дълги години. Именно него Радев накарал да наложи отпадането пред Росица Великова на въпросния данък от името на президента, разбира се… иначе тя нямало да се съгласи.

 

Макар да е считано за популизъм, ако съществуваше данък „Свръхпечалба“ щеше да удари неимоверно много компании у нас, а държавата да превърне бизнеса в свой враг.

Президентът несъмнено е наясно с ползата от бизнеса за новия си проект, но подобна яснота за угодата към бранша има и от останалите политически сили у нас. В момента бюджетът на държавата и оцеляването й като такава е на първо място за всички формации в парламента, но заради тежката ситуация нито една от тях не иска и да чуе за министерския пост във финансовото ведомство.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.