Урок по география: Това е най-старото име на река Марица

Има сведения, че още преди повече от 2000 години, тя се е използвала за корабоплаване

https://goreshto.net/balgariya/urok-po-geografiya-tova-e-nay-staroto-ime-na-reka-marica-2/121678 Goreshto.net
Урок по география: Това е най-старото име на река Марица

Има сведения, че още преди повече от 2000 години, тя се е използвала за корабоплаване

Най-дългата река на Балканския полуострове е река Марица с нейните 472 км. Води началото си от България като преминава и през съседните ни държави Гърция и Турция.

Знаете ли какво е древното име на тази забележителна река?

Какво е древното име на река Марица

Историята на река Марица е богата и напоителна като самата нея. Най-древното име, което е запазено е Хеброс – нейното древногръцко наименование. Свързва се с легендата за царския син Хеброс, който бил син на местния цар Касандър. Той бил много непокорен и постоянно бягал от баща си.

Един ден в пристъп на гняв, Касандър се опитал да го посече, но боговете се смилили над сина и го превърнали в река. Има друга хипотеза – още по времето на траките е дадено това име - Хеброс, което в превод от техният език означавало "козел".

Сегашното наименование на реката е спомената за първи път още през XIIв., когато е спомената от пътешественици в региона. Когато османците идват – те и дават наименованието Мерич.

Плавателната история на река Марица

Има сведения, че още преди повече от 2000 години, реката се е използвала за корабоплаване. По времето на древните гърци и траки се е използвала за интензивно плаване по нея и по този начин се превръща във важна водна артерия на Балканите.

Фактът, че до град Пловдив до преди 150 години са плавали големи водни съдове поразява мнозина ,но  това не е било непозната практика за миналото. В течение на векове се е използвала като водна магистрала за пренос на стоки между Пловдив и останалите големи градове по нейното поречие – най-вече със салове.

Между днешните улици Артилерийска и Хъшовска се е намирало пристанището на град Пловдив. Има запазени сведения, че дори е имало придвижвания на параходи срещу течението на реката преди години.

Последната информация, която можем да потвърдим за наличието на интензивен трафик със саловете е в началото на 20 век със строителни материали.

Древното наименование на река Марица е името Хеброс останало през хилядолетията в историята като неин символ.

Сегашното и име се свързва със славянски произход. Въпреки нейната история и дългата и плавателна роля, през последното столетие ролята и на плавателна водна артерия намалява, но въпреки това нейната роля на най-дългата река на Балканите е жизнено важна за водния баланс на 3 държави.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.