Вместо за подкуп от 200 000 евро, поискан от бившия кмет Портних, прокурор на Варна №1 оправдан за незаконни оръжия

Обвинителят Владимир Чавдаров – Големия рушвет, даруван с пистолети от двама вътрешни министри

https://goreshto.net/balgariya/vmesto-za-podkup-ot-200-000-evro-poiskan-ot-bivshiya-kmet-portnih-prokuror-na-varna-1-opravdan-za-nezakonni-orazhiya-5/132163 Goreshto.net
Вместо за подкуп от 200 000 евро, поискан от бившия кмет Портних, прокурор на Варна №1 оправдан за незаконни оръжия

Обвинителят Владимир Чавдаров – Големия рушвет, даруван с пистолети от двама вътрешни министри

Ексначалникът на Варненската апелативна прокуратура Владимир Чавдаров, който през миналото лято стана мишена на безпрецедентна акция на Софийската градска прокуратура заради секретно досъдебно производство за корупция, дошло след сигнал, подаден от тогавашния градоначалник на морската столица – Иван Портних за поискания му подкуп от 200 000 евро, бе оправдан на първа инстанция за… незаконно притежание на боеприпаси.

 

Аферата с Владимир Чавдаров избухна на 26 юли м.г., след  като тогавашният кмет на Варна Иван Портних подаде сигнал до КПКОНПИ, че е платил 20 000 евро на обвинителя от

морската столица, след като му бил поискан рушвет във връзка със спуканата фекална тръба във Варненското езеро. Иван Портних е с повдигнато обвинение по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс за „допускане на замърсяване в териториалните или вътрешните морски води, което ги прави опасни за хората“. Срещу градоначалника се води и друго досъдебно производство.

 

Според сигнала на Иван Портних миналата пролет той бил спрян на улицата от непознат човек, който му казал: „Абе, ти имаш едно дело, там, за оня излив в езерото. Ако искаш да те оправят, трябва да дадеш 200 000 евро на Чавдаров!

 

Бившият прокурор №1 на Варна - Владимир Чавдаров

В сигнала Портних описва, че друг непознат човек му поискал други 200 000 евро за друго дело, по което бил подсъдим, като отново било посочено името на Владимир Чавдаров, като човека, който трябва да получи подкупа

 

В крайна сметка Портних дал първоначална вноска от 20 000 евро в копюри от по 500 евро, като предварително заснел и описал номерата на банкнотите.

Не е известно дали подкупът е стигнал до тогавашния прокурор №1 на Варна Владимир Чавдаров.

 

В същия ден, в който Иван Портних е броил 20 000 евро подкуп - 26 юли 2023 г., командировани от София прокурори и полицаи щурмуват и обискират служебния кабинет на Владимир Чавдаров в Апелативната прокуратура във Варна, а при претърсвания на имоти, собственост или ползвани от Чавдаров, разследващите откриват и изземат внушителен боен арсенал – близо 300 незаконно притежавани патрони за автомат „Калашников“ и за бойни пистолети. От служебната каса на апелативния прокурор пък бяха иззети 50 000 евро (равняващи се на около 99 000 лв. – бел. ред.) и 20 000 лева.

 

Евробанкнотите на Иван Портних не са открити при обиските.

 

Ексградоначалникът на Варна - Иван Портних 

Девет месеца след аферата с Владимир Чавдаров, магистратът е оправдан на първа инстанция, но не за поискан и приет подкуп, а за незаконно притежаване на боеприпаси. Оказа се, че варненският прокурор дори не се е сдобил с обвинение за рушвета от Иван Портних, тъй като в хода на извършената проверка не са били открити никакви доказателства за твърдяното от бившия кмет на Варна.

 

След избухването на аферата Владимир Чавдаров беше отстранен от длъжност за срок от четири месеца, които изтекоха още през ноември м.г., но не можа да участва в конкурса за апелативен прокурор, който предстоеше. По тази причина той беше възстановен като редови прокурор, но не и като административен ръководител на апелативната прокуратура в морската столица.

 

„Владимир Чавдаров има четири ловни карабини и шест пистолета, като два от тях са му подарени като награда от двама министри на вътрешните работи, и то от съвършено различни политически сили – Михаил Миков и Цветан Цветанов“, твърди Людмил Рангелов, адвокат на

варненския прокурор.

 

Владимир Чавдаров стана апелативен прокурор на Варна през 2018 г. През 2005 г. той беше избран за военноокръжен прокурор на Варна и остана на този пост до 2010 г. Преди това той бе заместник-председател на Софийската военноокръжна прокуратура, а кариерата му започва като военен следовател и адвокат. През миналата година беше избран и за член на Висшия съдебен съвет, но след началото на разследването срещу него беше отстранен и от тази позиция.

 

Чавдаров минаваше за част от най-близкото обкръжение на предсрочно освободения главен. прокурор Иван Гешев, той беше сред малцината, които открито заеха страната на Гешев при избухването на зрелищния конфликт между обвинител №1 и заместника му Борислав Сарафов. Заради това мнозина в морската столица смятат, че Сарафов стои зад акцията срещу Чавдаров.

 

Неофициално се твърди, че откритите 140 000 лева в служебната каса на Чавдаров са били приготвени за учредената партия на Гешев „Справедливост за България“. Оправданият на първа инстанция за незаконни боеприпаси Владимир Чавдаров беше предложен за прокурор №1 на Варна от члена на ВСС Йордан Стоев – същият, който Иван Гешев беше привикал и записал нерегламентирано в резиденцията си и на когото беше обещал да се оттегли тихомълком от поста „главен прокурор“. Иначе Чавдаров открай време се ползва с репутацията на безскрупулен рушветчия, а във Варна прозвището му е Големия рушвет, свидетелстват запознати от морската столица.

 

Разправят, че тарифата на бившия апелативен прокурор за прекратяване на досъдебно производства и уреждане на дела започвала от 100 000 евро.

„Чавдаров отдавна е милионер от подкупи – само строителните предприемачи са му броили няколко милиона лева рушвети през последните години“, подмятат във Варна. Смята се, че сред големите клиенти на Владимир Чавдаров е бил пътнотранспортният бос Велико Желев, усвоил почти 100 милиона лева за изграждането на булевард „Васил Левски“ във Варна. Булевардът се прочу с „елипсовидното кръгово и с наводнението след първия проливен дъжд. Макар да беше сезирана за възможни злоупотреби и разхищение на средства още през 2018 г... прокуратурата във Варна така и не повдигна обвинение за най- скъпата пътна отсечка в Европа, излязла по около 29 млн. за километър на данъкоплатците.

Във Варна се шушука, че Чавдаров е играл ключова роля и в забатачването на делата срещу фармацевтичния бос и политик Веселин Марешки.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.