При ужилване от пчела, задължително извадете жилото и…

В случай, че не е възникнала алергия при предишно ужилване, това не трябва да ви успокоява

https://goreshto.net/goreshto/pri-uzhilvane-ot-pchela-zadalzhitelno-izvadete-zhiloto-i/111999 Goreshto.net
При ужилване от пчела, задължително извадете жилото и…

В случай, че не е възникнала алергия при предишно ужилване, това не трябва да ви успокоява

Ужилването от пчела, оса или стършел обикновено не крие риск от алергична реакция, но е болезнено и може да причини сърбеж. Въпреки това, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако след ухапването се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говоренето, обилни обриви по кожата, слабост, въртежи, гадене и повръщане. Тези симптоми са признаци на алергична реакция, за които медицински специалисти трябва да предпишат подходящи мерки.

 

Алергичният отговор обикновено се проявява до 15-та минута, най-късно до 30-та минута след ухапването. Експертите предупреждават, че ако първо ухапване от пчела или оса не предизвика сериозна реакция, това не означава, че няма да има при следващо ухапване. Алергията е заболяване, което включва имунологичния феномен сенсибилизация. Това означава, че имунната система се запознава с алергена и при второ ухапване отговорът на токсините, внесени от насекомото, може да бъде по-сериозен.

 

Затова се препоръчва на хората, които знаят, че са алергични, да носят със себе си антихистамини като превантивна мярка, когато са на открито или в природата. Особено внимателни трябва да бъдат при ядене и пиене на открито, тъй като ароматите бързо привличат оси и пчели, а ухапването в устата е особено неприятно. Мястото на ухапването обикновено се зачервява и отокът набъбва, но ако няма усложнения, отокът ще спадне в рамките на ден-два.

 

При инцидент с насекомо първо огледайте мястото. Ако жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети или ъгълче на твърда карта. Не стискайте, защото може да се разнесат впръсканите в кожата токсини. Измийте и по възможност дезинфекцирайте. Наложете студен компрес или сложете кубче лед. Народната медицина съветва веднага да натъркате пострадалото място с разрязана скилидка чесън или глава кромид лук. Когато болката поутихне, намокрете памучно тампонче или чиста платнена кърпа в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 12-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч. л. сода  и 1 ч. ч. вода.

 

При ужилване помагат и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, за да излезе сокът им и да залепнат върху кожата. Може също да използвате сок от магданоз или босилек, настойка от невен, капка сок от алое вера, ако отглеждате растението вкъщи.

Смята се, че е нормално да се появи зачервяване и подуване в диаметър от 5 см около мястото на ухапване. Ако отокът е по-голям, идете на лекар – вероятно настъпва т.нар. инсект алергия. Внимателно трябва да следите за по-обширна локална реакция, ако ужилването е по лицето, главата и шията. Осите жилят по-често отколкото пчелите и тяхното ухапване е по-болезнено. Жилото им обаче не остава там, където са го забили – то е гладко. Ако е останало, вероятно ухапването е от пчела – тя хапе само веднъж, жилото й е назъбено и се откъсва.

 

Жилото на стършелите също като на осите не се откъсва и не остава на мястото. Тяхното ухапване е най-болезнено, защото отровата им съдържа голямо количество ацетилхолин. Рискът от алергия при нея е 2-3 пъти по-голям. Ако човек е нажилен от рояк оси или стършели е добре да потърси бързо медицинска помощ, защото може да настъпи токсична реакция. Дори ухапаното да сърби, не го чешете, за да не го разкървавите и да влошите положението.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.