ИЗВЪНРЕДНО: Топ адвокат разби измамата Магнитски ТОЧКА ПО ТОЧКА

https://goreshto.net/novini/izvanredno-top-advokat-razbi-izmamata-magnitski-tochka-po-tochka/52292 Goreshto.net
ИЗВЪНРЕДНО: Топ адвокат разби измамата Магнитски ТОЧКА ПО ТОЧКА

Топ адвокатът Росен Димитров разби на пух и прах измамата „Магнитски“, при това точка по точка.

 

Списъкът "Магнитски" представлява административен акт на Финансовото министерство на САЩ. Това означава, че няма никаква съдебна намеса или на прокурорски органи. Това просто е административен акт на администрацията на държавата САЩ, съгласно който те са решили да включат в списъка "Магнитски" определени лица от определена държава, като им наложат определени санкции.

 

Така коментира новата порция лица в списъка "Магнитски" адвокат Росен Димитров.

 

Той обясни, че не е на ясно какви са критериите, по които дадени лица попадат в този списък. Отбеляза, че едва ли някой друг освен министерство на финансите на САЩ знае какви са тези критерии.

 

"Това е така, защото включването на хора в този списък се извършва без никакви доказателства. Без никакви мотиви, нещо повече, административният орган на САЩ, а именно министерството на финансите, не е обяснило и не е мотивирало своето решение и своя акт, съгласно който е включило тези лица в този списък. Тоест, направило го е въз основа на свои предположения, че тези лица са замесени в корупция", допълни адвокат Димитров. Той определи това като "едностранно административно производство", в което лицата нямат никаква възможност да изложат своята теза или да предоставят доказателства за своята невинност. По думите му на тези лица им е отнета възможността да ползват защита от адвокат и нямат никаква възможност да обжалват въпросния административен акт.

 

"Критерият, по който едни лица влизат в този списък, а други лица не влизат, не мога да ви кажа какъв е. Вероятно трябва да попитате високопоставени членове на финансово министерство на САЩ. Списъкът "Магнитски" и включването на лицата в него нямат никаква правна стойност за страната по произход на включените лица.

 

От една страна, причина за това е самият факт, че на тези лица не им е дадена никаква възможност със свои действия да въздействат върху административния акт и да изразят своята защитна позиция.

 

От друга страна, административните актове на други държави, в случая САЩ, няма как да имат правна стойност в трети страни и не могат да служат като източник на право и правна основа за търсене на каквато и да е отговорност от включените в този списък лица."

 

По думите на юриста, следващия път, когато чуем по националните телевизии как някой водещ или удобно поканен гост се чуди "как така американците знаят за корупция, а прокуратурата не предприема никакви действия", ще е сигурен знак за поредната груба манипулация на общественото мнение.

 

"Това е поради причината, че никакви доказателства не са посочени защо тези лица са включени в този списък.

 

Освен това (Върховния административен съд) ВАС на Република България в едно свое решение от началото на миналата година много ясно е посочил, че този акт "Магнитски" няма никаква приложимост в България. Европейските съдилища са посочили същото по отношение на ЕС. Там съдиите са разяснили, че актове на чужда държава, макар и САЩ, като един световен хегемон и пример за демокрация, не могат да имат действия по отношение на суверенни държави и не могат да решават въпроси от тяхната вътрешна компетентност", допълни адвокат Росен Димитров.

 

Юристът отбеляза, че дълго е търсил в сайта на министерство на финансите на САЩ и така и не е успял да разбере какъв е този акт, кой го е издал.

 

По думите му става въпрос за акт без мотиви, в който се изказват предположения за финансови и корупционни престъпления на съответните лица в съответните държави.

 

"Вие и вашите зрители, както и аз си задаваме въпроса: "Добре де, след като тези лица се предполага, че осъществяват корупция в съответната държава, защо трябва да им бъде забранявано да пътуват до друга държава?", допълни юристът.

 

Според него готвените промени в НПК за разследване на главния прокурор вероятно ще бъдат гласувани в следващия парламент, ако не бъдат внесени отново в края на живота му. По думите му депутатите дори и да не искат, няма да имат друг избор, освен да ги приемат.

 

"Дори и разумни народни представители, които осъзнават колко противоконституционни са тези текстове и предложения на министъра на правосъдието, няма да имат никакъв избор и ще трябва да ги приемат.

 

Няма да имат никакъв избор, защото, ако гласуват против тези промени, те веднага ще бъдат обвинени в покровителство над главния прокурор и в нежелание той да бъде разследван, както и в желание той да бъде безконтролен. Тези изменения вероятно ще бъдат приети, но ако бъдат приети със сигурност, ще катастрофират в Конституционния съд", заключи адвокат Росен Димитров.

Източник: pik.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.