Бебето на седем месеца започва да седи самостоятелно

Седмият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за грижата за детето

https://goreshto.net/zdrave-i-dieti/bebeto-na-sedem-meseca-zapochva-da-sedi-samostoyatelno/126457 Goreshto.net
Бебето на седем месеца започва да седи самостоятелно

Седмият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за грижата за детето

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на седмия месец от живота на бебето и разказва за всички процеси от неговия растеж и развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители. За задължителната ваксинация през този месец консултира доц. Йорданка Узунова, а Албена Раленкова, редактор детска литература, споделя ценни съвети за книгите, които трябва да използваме за бебето в този период.

Кърмачетата на 7-месечна възраст може да нарастват с по-бавни темпове, отколкото през предишните. „Много от тях го правят с типичните 500-600 гр. месечно и около 2-3 см ръстово, но понякога може да е по-малко, ако детето е нараствало по-бурно в първите 6 месеца“, споделя д-р Андрей Гончаров. Той допълва, че децата в тази възраст започват да седят самостоятелно без опора, а някои и да лазят, но това не е задължително. „Има деца които не пролазват до момента, в който не проходят“, уточнява д-р Гончаров.  След като навършат половин годинка, децата разбират доста повече от това, което казват родители и могат да използват различни нецеленасочени срички.

Периодите на сън и бодърстване започват да са по равно около 12 часа. Нощният сън все още е консолидиран с продължителност от 8 часа без прекъсване.

През седмия месец продължава процесът на захранване, което остава по пет пъти на ден. „Не бива родителите да се притесняват да въвеждат и по-алергенни храни, като при зеленчуците пример за това е доматът, плодовите пюрета като праскова и кайсия, тъй като има научни доказателства, че навременното въвеждане на алергени създава по-добър толеранс и по този начин се предотвратява развитие на различни видове алергии в по-късен етап“, съветва д-р Мила Байчева.  По думите й не бива да се добавя захар и сол към приготвените храни, а през първата година не бива да се предлагат сокове и кисело мляко.

Профилактиката се извършва с витамин D по една капка дневно или около четиристотин единици. Не се препоръчва да се добавят други лекарствени средства или хранителни добавки. Важна е консултацията с личния педиатър, тъй като по-честите контакти с външния свят допринасят за повече вируси.    

През седмия месец от живота на детето трябва да се провери белегът от БЦЖ, който е направен в родилния дом. Ако няма такъв, детето се насочва отново към имунизиране с ваксината срещу туберкулоза, допълва доц. Йорданка Узунова, която съветва родителите да направят и противогрипна ваксина след шестия месец, като това е съобразено с препоръките на СЗО. 

Подходящите книжки в тази възрастова група са със заоблени ръбчета, меки пълнежи, за да не могат да навредят на детето, споделя Албена Раленкова, редактор детска литература. Тя допълва още, че за да помогнем на детето да се адаптира по-лесно към езиковата среда, не трябва да спираме да му говорим, пеем, четем и разказваме стихчета.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Наскоро ритейлърът лансира богат асортимент от 100% органични бебешки храни под собствената марка K-Bio, без оцветители и  добавени аромати, произведени в Германия, подходящи за децата от най-ранна възраст и препоръчани от Българската педиатрична асоциация. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки K-Bio, Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

 

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места, като приносът й към икономиката е 1.63 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.